اهالی منطقه باغیر قانونی خواندن قرارداد فیمابین سازمان آب استان با سرمایه گذار خصوصی که به استناد قراردادهای قبلی هنوز تعهد سهم بیست درصدی در آمد حاصله از آبگرم متعلق را به دهیاری روستا پرداخت نمی کند، لغو آن را خواستار شده اند.
سرویس اجتماعی آناج؛ هنوز سال1386 فرا نرسیده بود که مردم روستای متعلق و قلعه کندی، از یک سو محل مورد نظر احداث مجتمع آبدرمانی متعلق کلیبر را تعرض به منابع ملی و طبیعی دانسته و از سوی دیگر به قراردادآبان ماه سال 1385 ( واگذاری 50 ساله آبگرم متعلق) به شرکت آذرسئلین ارس ( سرمایه گذار کنونی) را که بدون آگهی عمومی واگذار میگردد انحصاری خوانده و مخالفت خودشان را اعلام کرده بودند.
البته اهالی این منطقه با اظهاراتشان نه تنها مخالف توسعه نبوده، بلکه با رعایت رفاه حال مردم منطقه با تشکیل شرکت تعاونی، آماده سرمایه گذاری و ارائه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی نیز میباشند. بارها نیز اعتراضات کتبی خود را به استانداری آذربایجان شرقی تقدیم نموده و شورای دهها روستای منطقه آبگرم متعلق نیز در مخالفت به طرح واگذاری آبگرم متعلق، اعتراض نامه خودشان را علاوه بر مسئولین شهرستانی و استانی، با ارسال نامه سرگشاده ای به ریاست محترم جمهوری اسلامی وقت ، شفاف سازی طرح واگذاری را خواستارشده اند.
اهالی منطقه باغیر قانونی خواندن قرارداد فیمابین سازمان آب استان با سرمایه گذار خصوصی که به استناد قراردادهای قبلی هنوز تعهد سهم بیست درصدی در آمد حاصله از آبگرم متعلق را به دهیاری روستا پرداخت نمی کند، لغو آن را خواستار شده اند.
علاوه بر 50ساله بودن مدت قرارداد، دو موضوع اساسی نیز در آن قابل تامل است:
1- طرف معامله با سازمان آب استان، شخص حقیقی است که شخصیت حقوقی ایشان در حین معامله بعنوان مدیر عامل یا نماینده قانونی شرکت قابل کشف نیست، طوری که درقسمت دیگر قرار داد آمده است، ایشان می توانند (مفاد قرارداد را) به موسسه و یا شرکتی که تشکیل شده و یا بعدا تاسیس خواهد شد انتقال دهد.
2 – در قرارداد یاد شده محل حمام قدیم که اهالی از آن به عنوان یادگار حضرت امام (ره) یاد می کنند بدون هیچ وجه مقابلی در اختیار سرمایه گذار کنونی قرار می گیرد درحالی که اهالی معتقد هستند خود آبگرم و زمین حمام قدیم، متعلق به اهالی روستای متعلق و قلعه کندی بوده و ساختمان حمام قدیم هم ازجهت مصالح ساختمانی بکار رفته( سنک و ماسه) و هم ازجهت تامین نیروی انسانی کاری درحین ساخت با مشارکت اهالی، توسط جهاد سازندگی کلیبر ساخته شده است. که برمبنای ادعاهای اهالی، سازمان آب استان بعنوان متولی آب به نمایندگی از دولت ، تنها مالکیت تکلیفی امورات آبگرم را عهده دار بوده است. سازمان هم، به جای ایفای وظیفه قانونی (نقش نظارتی)، آبگرم متعلق را به متقاضی انحصاری واگذار می نماید.
مسئولین وقت به جای ارائه پاسخ قانع کننده و تدبیر مسئولانه، مصر بر ابقاء قرارداد، باقی می مانند طوری که سال نود و یک فرا می رسد و سرمایه گذار برای انتقال آبگرم به مجتمع جدید اقدام به تخریب حمام قدیم می نماید. ولی اهالی روستای قلعه کندی و متعلق اصرار میدارند که حمام قدیم به دلیل ساخته شدن با بودجه دولتی و مشارکت عمومی، سرمایه گذار حق تخریب آن را ندارد.
اما سرمایه گذار مدعی میشود که حق انحصاری بهره برداری از آبگرم متعلق را به مدت 50 سال از سازمان آب استان آذربایجان شرقی دریافت نموده است.دیدگاه های متفاوت مردم و مسئولین هم، تنش های اجتماعی منطقه را شعله ورتر و تجمعات و تحصن های مردمی را در آبگرم متعلق بوجود می آورد.
درنهایت با مداخله ی سازمان بازرسی استان ، سازمان آب منطقه ای، فرمانداری کلیبر را ملزم به ارائه پاسخ می نماید که فرمانداری کلیبرضمن بررسی موضوع در شورای تامین شهرستان، بدون اینکه از متولی مربوطه( خود سازمان آب ) نامی برده باشد، واگذاری آبگرم متعلق را متوجه شهرداری آبش احمد و سازمان کردشگری استان میکند. با این حال که واگذاری آبگرم از حوزه مسئولیتی گردشگری خارج بوده و آن سازمان در قبال ادعای فرمانداری سکوت اختیار می نمایند ولی شهرداری غیرقانونی بودن طرح را تایید نموده است.
اما تقدیر به گونه ی دیگرورق خورده و مسئولین بجای تدابیر مسالمت آمیز برای حل بحران آبگرم متعلق ، استقرار نیروی های ویژه در آبگرم را به مصلحت خویش دانسته و دو سرمایه عظیم وبزرگ نظام ( مردم و نیروی انتظامی ) در آبگرم متعلق روی در روی همدیگر قرارمی گیرند.
از سوی دیگر اداره آب شهرستان برای مهار اختلافات ، ظاهرابا مصوبه شورای تامین شهرستان، چشمه آبگرم را مجددا به حمام قدیم واگذار کرده و با مسئولیت شورای اسلامی آبش احمد نسبت به بهداشتی نگه داشتن حمام قدیم موافقت میکند.
با این حال بعد از یکماه اداره آب شهرستان به همراه سرمایه گذار با عنوان تصرف عدوانی علیه چند نفر از افراد مورد نظر شکایتی را طرح و به جای رسیدگی به مطالبات مردمی، پرونده های متعددی را به بارمی آورند که اکثر افراد روستای متعلق و قلعه کندی و حومه اعم از زن و مرد به اتهام رودررویی با نیروی انتظامی و تصرف عدوانی و تخریب حمام قدیم آبگرم متعلق به حبس محکوم میگردند. درحالیکه اهالی ادعا میکنند، تخریب توسط سرمایه گذار انجام گرفته است. البته هنوز هم مردم روستای منطقه بخصوص محکومین و محبوسین ،نتیجه نهایی قانونی را به نفع خویش میدانند.
از طرفی هم بعد از درگیریها، شورای محترم تامین شهرستان به ریاست فرماندار، به حداقل برخورداری عموم از نصف چشمه آبگرم معدنی متعلق مبنی بر استفاده در حمام قدیم را در حق مردم منطقه تایید و ملزم گردیده است.
درحالی که عدم اجرای آن توسط فرماندار همچون گذشته به قوت خود باقی است. طوری که چرائی عدم اجرای آن افکار عمومی را قانع نساخته است و در مطالبه ی شورای قلعه کندی و متعلق به فرماندار آمده است.
اما انچه که در افکار عمومی بعنوان سئوال مطرح میشود، عبارت است از:
1 -ماجرای آبگرم متعلق، کی حل و فصل خواهد شد؟
2- آیا شهرداری و گردشگری بر اساس قانون، صلاحیت واگذاری آبگرم را دارا هستند که فرمانداری به آن استناد نموده است؟ با کدام ماده قانونی؟
3- اگر بپذیریم که مردم و شوراهای منطقه و اداره منابع طبیعی و شهرداری، معارض با طرح آبگرم هستند، پس موافقت نامه اصولی چگونه صادر شده است؟
4- آیا واگذاری آبگرم به بخش خصوصی به مدت 50 سال آنهم بدون آگهی و رعایت مواد قانونی مزایده و مناقصه بهره برداری انحصاری محسوب نمی شود؟
5- اگر بخش تعاون اصل 44 قانون اساسی معبرترین قانون میباشد، چرا در قضیه آبگرم مردم منطقه را فدای شخص خاص نموده اند؟
6- چرا فرماندار دولت تدبیر و امید در اجرای مصوبه شورای تامین که به تایید دستگاه قضا نیز رسیده، سکوت اختیار کرده است.
7- با الهام از فرمایش مقام معظم رهبری که: "همه مسئولین بدون استثنا باید پاسخگو باشند."چه کسی و کدام مسئول ارشد، مسئولین ادارات مربوطه را جهت اقناع افکار عمومی به پاسخگویی فرا خواهند خواند؟