به نظر شما شهردار جدید اهر که شورای شهر دوره چهارم انتخاب خواهد کرد، چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
نظر خواهی از همشهریان عزیز اهری
فرماندار اهر: دانشگاهیان در انتخابات آتی نقش اساسی و تعیینکننده دارند
به گزارش خبرگزاری فارساز اهر، رضا صدیقی بعد از ظهر امروز در جمع اساتید دانشگاه اهر گفت: انتخابات در نظام مقدس جمهوری اسلامی نماد وحدت، همدلی و انسجام ملی ملت ایران است و حضور پرشور و حداکثری مردم در انتخابات مختلف همیشه مظهر اقتدار و موجب دستاوردهای ارزشمند در داخل و خارج کشور شده است.
وی، با تأکید بر حضور حماسی مردم ایران در پای صندوقهای رأی افزود: با اطمینان میتوان گفت در سایه بصیرت و ولایتمداری ملت ایران انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا یکی از پرشورترین انتخابات کشور خواهد بود.
صدیقی، تلاشهای انجام شده توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر را در حوزه فرهنگی، اجتماعی، معنوی، علمی و پژوهشی بسیار قابل توجه عنوان کرد و گفت: باید با تدابیر لازم زمینه را برای شکوفایی استعدادهای جوانان تحصیلکرده با اجرای طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی با مشارکت مراکز تولیدی و صنعتی فراهم کنیم.
وی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر را یکی از مراکز آموزش عالی ویژه و پیشتاز در عرصههای مختلف برشمرد که با تعامل و همراهی با مسئولان شهرستان به یکی از قطبهای علمی -پژوهشی منطقه تبدیل شده است.
فرماندار اهر در ادامه از رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر خواست که پایاننامههای ارشد دانشجویان بیشتر به نیاز و ظرفیتهای منطقه در زمینههای مختلف کشاورزی، معدنی، فرهنگی و گردشگری سوق داده شوند تا با کار کارشناسی بتوانند دستاوردهای علمی آنها منشاء پیشرفت و توسعه شهرستان باشند.
منبع: خبرگزاری فارس-۲۳/۰۲/۹۲
تحصیل 3 هزار دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه اهر
به گزارش خبرگزاری فارساز اهر، محمد خلیلی بعد از ظهر امروز در دیدار با فرماندار شهرستان اهر توجه به برنامههای پژوهش و تحقیقات درآمدزایی برای دانشگاه با فعالتر کردن دفتر ارتباط با صنعت و دانشگاه و جامعه و تفاهمنامههای همکاری در مراکز تولیدی، صنعتی زمینه برای بهرهمندی از امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی واحد اهر برای سایر واحدها و مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی را از برنامههای این دانشگاه برشمرد.
وی افزایش رشتههای تحصیلات تکمیلی فنی و مهندسی متناسب با نیازهای بازار کار و مراکز تولیدی صنعتی و کارخانجات اعلام کرد و افزود: در سال جدید رشته کارشناسی ارشد فیتوشیمی راهاندازی شده و تلاش داریم در رشتههای جدید و منحصر بفرد دیگر نیز با تأمین اعضای هیئت علمی در مقطع دکترا و ارشد مجوزهای لازم را اخذ کنیم.
خلیلی از تحصیل بیش از 3 هزار نفر دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در این دانشگاه خبر داد و افزود: انشاءالله با برنامهریزی لازم این تعداد در سال تحصیلی جدید افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
فرماندار شهرستان اهر با حضور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر از تلاشهای انجام شده در حوزه فرهنگی و علمی و پژوهشی این دانشگاه با اهدای لوح سپاس به دکتر محمد خلیلی رئیس واحد اهر قدردانی کرد.
رضا صدیقی، از آمادگی ادارات و نهادهای شهرستان برای همکاریهای فیمابین در راستای همکاری چند جانبه برای تربیت نیروی انسانی تحصیلکرده و متخصص و اجرای طرحهای مطالعاتی و تحقیقاتی تأکید کرد.
منبع: خبرگزاری فارس-۲۳/۰۲/۹۲
تذکر نماینده اهر و هریس: بازسازی مناطق زلزلهزده اهر و هریس هنوز به اتمام نرسیده است
نماینده مردم اهر وهریس گفت: بازسازی مناطق زلزلهزده اهر و هریس هنوز به اتمام نرسیده است.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس،عباس فلاحی باباجان نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی امروز سهشنبه طی تذکری در آغاز جلسه علنی بعداز ظهر مجلس اظهار داشت: در سفری که اخیرا رئیسجمهور به منطقه اهر و هریس داشت، اعلام کرد که بازسازی مناطق زلزلهزده اهر، هریس و ورزقان تمام شده است.
وی افزود:ما نامهای به رئیسجمهور دادیم و در آن نوشتیم که 2 هزار و 500 واحد شهری اهر و هریس، 3 هزار واحد روستایی و 4 هزار واحد دامی هنوز دست نخورده باقی مانده است؛ این وضعیت موجب ناراحتی مردم شده است.
فلاحیباباجان ادامه داد: به رئیسجمهور تذکر میدهیم که عنایت داشته باشد تا وضعیتی که در آنجا پیش آمده درست شود و مطلب ذکر شده را تصحیح کند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر پیمانکاران در حال خروج از منطقه هستند و تسهیلاتی هم واگذار نمیشود.لذا لازم است زودتر برای این موارد چارهاندیشی شود.
منبع: خبرگزاری فارس-۲۴/۰۲/۹۲
دهقانی خبر داد: تعطیلی قطعه یک بزرگراه خواجه ورزقان به علت نبود بودجه/راه های روستایی ورزقان نیاز به
الهویردی دهقانی در گفتگو با خبرنگار مهر در این باره ابراز داشت: بزرگراه خواجه - ورزقان - خاروانا - نوردوز به طول حدود 170 کیلومتر با مشارکت دستگاه های مختلف استان و کشور باید اجرایی شود که 12و نیم کیلومتر از آن در مسیر خواجه به ورزقان بر عهده وزارت راه و شهرسازی است و 34 کیلومتر دیگر آن باید از طریق شرکت ملی مس ایران اجرا شود که این قطعه در مرحله برگزاری مناقصه قرار دارد.
وی افزود: در حال حاضر با دستوری که از دولت گرفته ایم قرار است اجرای این بزرگراه در مسیر آقابابا به خاروانا به زودی شروع شود.
نماینده مردم شهرستان ورزقان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: قطعه خاروانا تا نوردوز این بزرگراه با رایزینی های صورت گرفته قرار است بر عهده منطقه آزاد تجاری اقتصادی ارس باشد.
دهقانی همچنین با اشاره به وضع کنونی جاده های مواصلاتی این شهرستان به ویژه در مسیرهای روستایی گفت: متاسفانه پس از زلزله 21 مرداد سال گذشته به علت حجم انبوه تردد وسایط نقلیه سنگین در این مسیرها وضع جاده های روستایی در این شهرستان به شکل خطرناکی تخریب شده و هر آن انتظار تصادف خودروهای عبوری در آنها وجود دارد.
وی از مدیران ذیربط استان خواست تا با جدیت نسبت به تامین بودجه برای بازسازی این راهها اقدام کنند.
منبع: خبرگزاری مهر-۲۴/۰۲/۹۲
تنور داغ انتخابات شورای اسلامی شهر ورزقان
عقیل ستارلو اندریان :در شهر ورزقان که گذر کنی در کوچه پس کوچه های آن گرد همایی هایی مشهود است بحث و گفت و گو در رابطه با انتخابات شوری شهر ورزقان .
کاندیداهای شورای شهر مستقیم و غیر مستقیم با طوایف و بزرگان وجوانان ورزقانی در گفت و گو هستند . جلسات مختلفی در منازل و مغازه ها و دیگر مکانها درحال برگزاری است اما آن چه باید در ورزقان به یاد داشته باشیم :
- تاریخ نشان داده است که صرف اتکاء به طایفه گرایی درانتخابات ورزقان برای این شهر کارنامه خوبی نداشته و اتکاء به طایفه گرایی باعث عدم موفقیت افراد متخصص و تحصیل کرده درانتخابات شوری این شهر از گذشته تاکنون گردیده که تبعات آن عقب ماندگی ورزقان بوده است.
- زلزله ۲۱ مرداد سال گذشته آثار و تبعاتی در ورزقان داشته که متاسفانه یکی از آن سوء مدیریت یا عدم مدیریت پس از وقوع زلزله بوده است . پس از زلزله از شهرها وکلانشهرهای مختلف جهت امداد و کمک به بازسازی ورزقان به این شهر آمدند که متاسفانه به دلیل عدم وجود برنامه منسجم ازسوی شورای شهر وشهرداری ورزقان بدون آن که از امکانات جاری شده به این شهر استفاده ای شود عودت داده شدند.
- بازسازی منازل مسکونی شهر ورزقان به خاطر وجود رقابت میان شهروندان ورزقانی به شدت درحال انجام است ، اما دررابطه با بازسازی معابر و خیابانهای آسیب دیده پس از زلزله اقدامات چندانی مشهود نیست . پارک های شهری در ورزقان هیچ وقت تعریف نشده اند وبسترسازی مناسبی هم دراین رابطه صورت نگرفته است ، لذا شوراهای آتی مهم ترین تکلیف خود را که عبارت است از برنامه ریزی شهری و بازسازی بافت فرسوده این شهر را پیش و رو دارند .
انتخاب افراد به اصطلاح متخصص و آنهایی که دارای روابط عمومی با خود شهروندان و مسئولین هستند می تواند ورزقان را از شرایط بحرانی خارج نماید .
در ورزقان به چه کسی رای خواهید داد ؟ نظر دهید
منبع: وبلاگ ورزقان نیوز ۱ -۲۴/۰۲/۹۲
هشدار برای عدم استقبال مردم به ساخت و ساز در مناطق زلزلهزده ارسباران
نماینده مردم ورزقان گفت: تسهیلاتی که قبل از عید به مناطق زلزلهزده آذربایجان اختصاص داده شده بود به 120 میلیون ریال کاهش یافته است.
الهوردی دهقانی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز با بیان اینکه تسهیلات مصوب شده برای مناطق زلزلهزده آذربایجانشرقی به 120 میلیون ریال کاهش یافته است، اظهار کرد: این اقدام عملا تعطیلی ساخت و ساز و به سرانجام نرسیدن اهدافی را که برای ساخت و ساز مستحکم دنبال میکرد زیرسئوال خواهد برد.
وی با اشاره به اینکه این میزان تسهیلات نه تنها برای ساخت مسکنی در اندازه 60 متر به هیچ عنوان کافی نیست، افزود: بلکه میتواند باعث استفاده از مصالح نامرغوب و حتی نامربوط در امر ساخت و ساز در روستاها شده باشد و در نتیجه زمینه را برای بوجود آمدن ضایعهای دیگر را فراهم آورد.
دهقانی در عین حال تامین مصالح با این میزان تسهیلات برای روستائیان را دشوار دانست و گفت: روستائیان باید برای تهیه مصالح مورد نیاز به شهرهایی مانند تبریز مراجعه کنند که تهیه مصالح با قیمتهای بالا از این طریق به هیچ عنوان توجیه ندارد در حالی که بنیاد مسکن میتواند با قیمت بسیار پایینتر از طریق مبادی موجود مصالح مورد نیاز را به مانند گذشته تامین و در اختیار متقاضیان قرار دهد.
این نماینده مجلس نهم در عین حال سپردن کار به پیمانکاران را مناسبتر از دادن تسهیلات به متقاضیان دانست و گفت: این مسئله در حال پیگیری است تا روند ساخت و ساز در مناطق زلزلهزده به روند قبلی بازگردد.
وی در پاسخ به این سئوال که نحوه نظارت بر عملکرد پیمانکاران را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: نحوه کار، استفاده از مصالح ساختمانی حداقل مطلوب و سایر بخشها باید از طریق ناظران مورد نظارت و کنترل باشد تا مسکنی که تحویل آُسیبدیدگان میشود مسکنی مطمئن باشد.
خبرگزاری فارس-۲۴/۰۲/۹۲
یادداشتی از جناب آقای جعفرخضوعی با عنوان: پايان بازسازي قره داغ با آغاز جهش آن رقم مي خورد
احمدي نژاد كه هشتم ارديبهشت ماه امسال با عنوان سفر استاني چهارم به آذربايجان شرقي سفر كرده بود « از اعلام پايان بازسازي روستاهاي زلزله زده استان در اين سفر خبر داد». خبرگزاري ايسنا به نقل از رئيس جمهور نوشت: « در جريان اين سفر از برخي مناطق زلزله زده در اين استان بازديد به عمل خواهيم آورد و ان شاءالله پايان بازسازي روستاهاي زلزله زده در اين استان اعلام خواهد شد». اين در حالي است كه بنا به گفته استاندار آذربايجان شرقي و مديركل بنياد مسكن كشور بازسازي مناطق زلزله زده قره داغ در سالگرد وقوع زلزله ـ ۲۱مردادماه ـ تمام خواهد شد. البته برخي مقامات دولتي از پايان بازسازي در پايان دولت دهم نيز خبر داده اند كه در اين صورت عقربه بازسازي در ۱۲مردادماه امسال خواهد ايستاد. در واقع آن ها اعلام كرده اند كه پايان بازسازي را همزمان با سالگرد زلزله قره داغ در 21 مردادماه امسال جشن مي گيرند.
امروز نماينده اهر و هريس در صحن علني مجلس به رئيس جمهور در خصوص « اعلام پایان کار عملیات بازسازی مناطق زلزلهزده اهر و هریس با عنایت به شرایط موجود تذکر داد». فلاح گفت: «در سفری که اخیرا رئیسجمهور به منطقه اهر و هریس داشت، اعلام کرد که بازسازی مناطق زلزلهزده اهر، هریس و ورزقان تمام شده است ». به گزارش فارس، عضو كميسيون عمران مجلس تصريح كرد: «مانامهای به رئیسجمهور دادیم و در آن نوشتیم که 2 هزار و 500 واحد شهریاهر و هریس، 3 هزار واحد روستایی و 4 هزار واحد دامی هنوز دست نخورده باقیمانده است؛ این وضعیت موجب ناراحتی مردم شده است». نماينده اهر و هريس همچنين گفت: «به رئیسجمهور تذکر میدهیم که عنایت داشته باشد تا وضعیتی که در آنجا پیش آمده درست شود و مطلب ذکر شده را تصحیح کند».فلاح افزود: «در حال حاضر پیمانکاران در حال خروج از منطقه هستند و تسهیلاتیهم واگذار نمیشود لذا لازم است زودتر برای این موارد چارهاندیشی شود».
اعلام پايان بازسازي از سوي رئيس جمهور و آن هم پيش از وعده گاه هاي رسمي اعلام شده از سوي مقامات دولتي در واقع رها كردن زلزله ارسباران و بازسازي آن است و اين در حالي است كه هنوز تمام واحدهاي آسيب ديده از زلزله در مناطق شهري و روستايي و اماكن دامي بازسازي نشده اند. همچنين خطوط ارتباطي آسيب ديده، بناهاي تاريخي، ساختمان هاي دولتي، بيمارستان ها، مدارس و... هنوز مورد بازسازي قرار نگرفته اند. از طرفي رهبر معظم انقلاب در سفر خود به منطقه زلزله زده اعلام داشتند كه اين زلزله مي تواند به سكوي پرش منطقه زلزله زده تبديل شود و پيرو آن مقامات دولتي در اعلام تلاش براي تحقق اين امر از يكديگر سبقت مي گرفتند. زلزله قره داغ پرده از غفلت ها و بي توجهي ها و بي عدالتي هاي صورت گرفته در حق اين كنار كشيد و مسئوليت اساسي مسئولان دولتي و نمايندگان را كه همانا جبران غفلت ها با تبديل مخاطره ي پيش آمده به زمينه اي براي جهش به آن ها گوشزد كرد. جهش يعني طي طريق قابل توجه در مدت كم و اين محقق نمي شود مگر با ايجاد زيرساخت و زمينه هاي عمراني اساسي. حال دولت و استانداري آذربايجان شرقي به عنوان نماينده عالي دولت در استان هنوز مشخص نكرده اند كه كدام اقدامات اساسي را در راستاي جهش ارسباران انجام داده اند.
پس بهتر است رئيس جمهور محترم به جاي اعلام پايان بازسازي از اقدامات و تصميمات بزرگ اتخاذ شده در دولت براي تحقق زمينه هاي جهش ارسباران براي مردم منطقه بگويد. در واقع پايان بازسازي بايد با آغاز جهش همراه باشد و اين چيزي نيست كه مشهود و ملموس براي مردم منطقه نباشد.
منبع: برگرفته از وبلاگ یوخا-۲۴/۰۲/۹۲
کشاورزی کلیبر به توسعه سطوح آبیاری تحت فشار نیاز دارد
گازرساني به روستاي ورگهان در اهر 25 درصد پيشرفت فيزيكي دارد

مديرعامل شركت گاز آذربايجان شرقي در بازدید از پروژه گازرسانی محور اهر – ورگهان اظهار کرد: این پروژه یکی از پروژههای سخت استان است که به علت واقع شدن در مناطق کوهستانی 25 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که به طول 116 کیلومتر خط انتقال اجرا میشود. به گزارش فارس، ولي اله ديني اعتبار پیشبینی برای اجرای این پروژه گازرسانی را قریب به 60 میلیارد ریال اعلام و اظهار امیدواری کرد با تأمین به موقع اعتبارات این پروژه بتوانیم تا پایان سالجاری 20 روستای این منطقه را از نعمت گاز طبیعی و لولهکشی شده بهرهمند کنیم.
دینی گفت: در شهرستان اهر هم اکنون 107 روستای شهرستان از نعمت گاز طبیعی بهرهمند هستند که از نظر تعداد این شهرستان رتبه اول را در سطح استان دارا است.وی افزود: همچنین در حال حاضر 57 روستای شهرستان اهر عملیات گازرسانی در حال اجرا و 29 روستا نیز در مرحله طراحی است.
قاراداغ نيوز:شهرستان اهر حدود 340 روستا دارد كه در نظر گرفتن گازرساني به 107 روستا در واقع مي توان نتيجه گرفت كه حدود 32 درصد روستاهاي اين شهرستان از نعمت گاز بهره مند هستند. البته حدود 120 روستاي اين شهرستان به زير 20 خانوار رسيده و گازرساني به آن ها نيز بعيد مي نمايد.
منبع: برگرفته از وبلاگ قره داغ نیوز-۲۵/۰۲/۹۲
برگزاری همایش بررسی بحران و نقش مشارکت های مردمی در زلزله آذربایجان
همایش بررسی بحران و نقش مشارکت های مردمی در زلزله آذربایجان با همت تعدادی از انجمن های غیردولتی برگزار خواهد شد. انجمن یاری کودکان در معرض خطر،شبکه یاری کودکان کار و خیابان و شورای گسترش فرهنگ صلح از جمله نهادهایی هستند که برگزاری این همایش را بر عهده دارند. این برنامه در تاریخ 30 اردیبهشت از ساعت 16 تا 20 در آمفی تئاتر خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.
دکتر ایرانمنش پژوهشگر مدیریت بحران، دکتر عاصم پور در حوزه زنان و کودکان و آقای خضوعی سردبیر نشریه گویا شهرستان اهر از جمله سخنرانان این همایش خواهد بود.
اجرای موسیقی آذربایجانی به همراه نمایشگاه عکس و دست آوردهای هنری زنان و کودکان آذربایجان از دیگر برنامه های این همایش خواهد بود.
از عموم مردم دعوت می شود در این همایش شرکت کرده و گامی در جهت افزایش مشارکتهای مردمی برای تقویت حس هم نوع دوستی و تعاون اجتماعی بردارند.
در پیام انجمن آمده است :
دوست و همراه عزیز
انجمن یاری کودکان در معرض خطر با همکاری شبکه ی یاری کودکان کار و خیابان و شورای گسترش فرهنگ صلح در نظر دارد همایشی تحت عنوان "بررسی بحران و نقش مشارکتهای مردمی در زلزله ی آذربایجان"برگزار نماید.
از شما دعوت می گردد تا در این همایش که در روز دوشنبه مورخ 30 اردیبهشت ساعت 16 الی 20 واقع در تهران - خیابان کریم خان زند - خیابان استاد نجات الهی (ویلا) - نبش خیابان ورشو خانه ی اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد حضور بهم رسانید.
منبع:برگرفته از اولین پایگاه اطلاع رسانی منطقه ارسباران-۲۵/۰۲/۹۲
سوال از شهردار محترم شهرستان اهر جناب آقای مولاخواه در خصوص جمع آوری زباله و نخاله
سوال:هر روز چند میلیون ریال بابت جمع آوری زباله و نخاله ساختمانی در شهر اهر هزینه می شود؟
با تشکر
برگزاری مسابقه عکاسی از مراسم تشییع و تدفین شهدای گمنام دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر
رئیس اداره روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر گفت: به مناسبت اربعین شهدای گمنام و گرامیداشت یاد شهدای گمنام و ثبت لحظه های ماندگار مراسم استقبال، تشییع و تدفین دو شهید گمنام 8 سال دفاع مقدس که در این دانشگاه خاکسپاری شده اند مسابقه عکاسی با شرکت عموم مردم، اساتید و دانشجویان برگزار می شود.
حسن بالاگر گفت: برای شرکت دراین مسابقه هیچ محدودیت سنی، شغلی و تحصیلات وجود نداشته و کلیه علاقمندان به تکریم و ثبت آثار ماندگار این مراسم معنوی در قالب عکس با دوربین حرفه ای، دیجیتالی، معمولی و موبایل و غیره گرفته شده و تصاویر آنها دارای وضوع و قابل چاپ باشد می توانند دراین مسابقه شرکت کنند.
وی، گفت: عکسهای ارسالی به این مسابقه باید اورجینال و دست نخورده بوده و هرگونه تغییرات بصورت(حذف یا اضافه و فتوشاپ) قابل قبول نمی باشد.
بالاگر افزود: براساس مصوبه شورای فرهنگی دانشگاه در راستای تکریم و زنده نگهداشتن یاد و نام شهدا به بهترین تصاویر منتخب از سوی هیئت داوران هدایایی از طریق شورای فرهنگی واحد اهر اهدا خواهد شد.
رئیس اداره روابط عمومی واحد اهر تعداد تصاویر ارسالی هر هنرمند و عکاس را 5 تصویر اعلام کرد و افزود: علاقمندان از بیست و هشتم اردیبهشت ماه لغایت سوم خرداد 92 می توانند تصاویر منتخب خود را به دبیرخانه شورای فرهنگی واقع در مسجد بلال دانشگاه(دفتر فرهنگ اسلامی) ارسال نمایند.
بیگی خبر داد: برگزاری همایش تجلیل از خیرین بازسازی مناطق زلزله زده در تبریز
نصر نیوز: استاندار آذربایجان شرقی از برگزاری همایش تجلیل از خیرین بازسازی مناطق زلزلهزده استان در روز شنبه چهارم خرداد خبر داد
به گزارش نصر نیوز، احمد علیرضابیگی با بیان این که بازسازی مناطق زلزلهزده بدون همیاری و همدلی آحاد مردم و دستگاهها میسر نبود، افزود: در حادثه زلزله ارسباران، ترکیبی از تلاشهای خدمتگزاران دولت، نیروهای مسلح، خیرین و مردم، حماسه ماندگاری از وفاق و همدلی ترسیم کرد.
وی با اشاره به برگزاری همایش خیرین در فاصله یک ماه بعد از وقوع زلزله ارسباران، خاطرنشان کرد: خیرین سراسر کشور با برگزاری این همایش در روز 25 شهریور سال 91، تعهداتی را پذیرفتند که بخش قابل توجهی از آنها در طی بازسازی مناطق زلزلهزده تحقق یافت و با توجه به این امر، تکلیف خود دانستیم تا از کسانی که در این حماسه، حضور داشتند در سطح ملی تشکر و قدردانی کنیم.
علیرضابیگی در خصوص اهداف برگزاری همایش تجلیل از خیرین، اظهار داشت: این همایش با هدف الگوسازی در جامعه و ایجاد شوق و رغبت برای استمرار مشارکت در بازسازی مناطق زلزلهزده در کسانی که نیت انجام کارهای خیر را دارند، برگزار میشود.
وی افزود: این همایش در روز شنبه، چهارم خرداد در سالن همایشهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار و طی آن، تلاش خواهد شد از افراد و نهادهای مختلفی که در بازسازی مناطق زلزلهزده شرکت داشتند تجلیل شود.
علیرضابیگی با بیان این که این همایش یک اقدام نمادین است، اظهار داشت: طبیعی است که نخواهیم توانست از همه کسانی در کار بزرگ بازسازی مناطق زلزلهزده شریک بودند تجلیل کنیم؛ به همین سبب کسانی را که در کارهای برجسته همچون ساخت مدرسه و درمانگاه شرکت داشتند به مردم عزیز معرفی نموده و در حضور مسئولان کشوری تجلیل به عمل میآوریم.
منبع:سایت نصرنیوز-۲۵/۰۲/۹۲
طبیعت چیچکلی ۴ - ۲ - ۱۳۹۱




سوال در خصوص منطقه قره داغ
-سوال: قدیمی ترین شهر منطقه قره داغ یا ارسباران کدام است و قدمت آن در چه حدودی می باشد؟ لطفا در صورت امکان توضیحات بیشتری ارائه نمائید.
***پاسخ از طرف مدیر محترم وبلاگ یوخا جناب آقای جعفر خضوعی:
با سلام و سپاس
براي قدمت در قره داغ مي توان از سه قدمت سخن گفت:
معاصر: اهر در دوره صفوي و قاجار شهر واقعي بوده و آثار ملموس بسياري دارد.
پس از اسلام: در دوره سلجوقيان و ايلخانان و تيموريان اهر شهر بوده كه آثار ملموس و ماندگاري مثل مسجد جامع و بقعه شيخ شهاب الدين اهري دارد.
پيش از اسلام: در كل منطقه قره داغ محوطه ها و گورستان هاي تاريخي بسياري وجود دارد كه برخي حتي به قبل از آريايي ها بر مي گردد.
اژدها داشي هوراند ـ اژدهاداشي ورزقان ـ محوطه باستاني گونجيك اهر ( 3 الي 4 هزار سال قبل)
زردخانه اهر ( 5 هزار سال قبل)
قديمي ترين تمدن شهري كشف شده در منطقه قره داغ متعلق به سواحل ارس در محال خداآفرين است كه چهار سال پيش با عنوان تمدن شهري كورا ـ ارس و با قدمت 7200 سال كشف شد.
موفق باشيد.
دو بانوي نامدار جشنواره اسبدواني قره قيه؛ عزيزخانم دانشي و مه لقا خاني
قاراداغ نيوز:جشنواره اسبدواني قره قيه كه بيستمين دوره آن بيستم ارديبهشت ماه در قره داغ برگزار شد، علي رغم بسياري از ضعف هايش محلي براي نمود و نمايش نشانه هاي فرهنگ و ميراث فرهنگي اين منطقه بود.
برخلاف سال قبل كه در صحنه اي عجيب شاهد بانوان همسن و سال با لباس سفيد يكدست در مسابقه طناب كشي بوديم، امسال بانوان عشاير در لباس اصيل ظاهر شدند.
عزيز خانم دانشي كه آغازگر اسبدواني بانوان قره قيه است، امسال نيز در جشنواره حضور يافت. او به علت كهولت سن ديگر در مسابقه شركت نمي كند. نشريه گويا او را مادر جشنواره اسبدواني قره قيه لقب داده است.
مه لقا خاني كه قهرمان بسياري از دوره هاي جشنواره اسبدواني قره قيه است امسال نيز به مقام قهرماني رسيد.
به ترتيب از راست: عزيزخانم دانشيـ مه لقا خاني
منبع: وبلاگ قاراداغ نیوز-۲۶/۰۲/۹۲
اعلام رد صلاحیت داوطلبان انتخابات شوراها در اهر
فرمانداری اهر امروز مراتب تایید و رد صلاحیت در انتخابات شوراهای اسلامی شهر اهر را به ۶۸ نفر از افراد ثبت نام کرده اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار اهر نیوز، با توجه به توافق صورت گرفته میان وزارت کشور و هیات عالی نظارت، امروز مراتب رد صلاحیت داوطلبان انتخابات شوراها به آنها اعلام می شود و معترضان می توانند ظرف مدت چهار روز نسبت به اعتراض خود به هیات های عالی نظارت اقدام کنند.
هیات های نظارت از ساعت ۹ تا ۱۷ پذیرای کاندیداهای رد صلاحیت شده هستند، تصریح کرد: هیاتهای نظارت به مدت هفت روز کاندیداهای تایید شده از سوی هیاتهای اجرایی را بررسی می کنند و چنانچه در روند بررسیها داوطلبان بیشتری رد صلاحیت شوند این موضوع روز ۲۸ اردیبهشت ماه به آنها ابلاغ خواهد شد و این افراد نیز به استناد تبصره یک و دو ماده ۵۰ از زمان ابلاغ به مدت چهار روز برای شکایت به هیات های نظارت فرصت دارند.
منبع: اهرنیوز-۲۱/۰۲/۹۲
گزارشی از جناب آقای جعفر خضوعی با عنوان: فصل خداآفرين
برنامه، سفر به خداآفرين است و هدف، شرح حال و گذشته ي او. گشتن در طبيعت و اجتماع خداآفرين چنانچه با تورقي در تاريخ آن محال توأم باشد، كامل تر است. زير هر گام كه بر طبيعت آن مي نهي، خش خش برگ هاي تاريخ به گوش مي رسد. نام هر آبادي و هر دره و رودي و هر قله و كوهي و هر پهنه ي جنگلي، كتيبه اي از صحنه هاي خوب و بد تاريخ است. از كليبر كه به سمت خداآفرين مي رويم، صداي سم اسبان قشون « بابك » را پشت سر مي شنويم و روي به خاكي داريم كه « عباس ميرزا» و قشون ايران در دفاع از ميهن، آنجا نشانه هاي ملموس دارد همچون قلعه ي « كردشت».
منطقه ي « خداآفرين» كه اكنون به شهرستان تبديل شده، شامل دهستان مينجوان و بخش هايي از دهستان هاي گرمادوز، كيوان و مئشه پارا از 18 محال تاريخي قره داغ مي شود. در برخي منابع تاريخي آمده است كه آن محال را به تنهايي « ارسبار » و « آرازبار» هم مي خوانده اند.
تشكيل شهرستان در آن محال و در ادامه، پيوستن آن به منطقه آزاد ارس دو اتفاق مهم در سال هاي اخير براي نوار مرزي قره داغ بوده است. جريان رود ارس، وجود جاده مرزي كه پارس آباد را به جلفا متصل مي كند، بهره برداري از سد عظيم خداآفرين با 1.6 ميليارد مترمكعب ذخيره ي آب و افتتاح جاده 40 كيلومتري كليبر ـ جانانلو براي اين شهرستان مزيت هاي بزرگي به حساب مي آيند. كما اين كه قابليت هاي سنتي كشاورزي و دامي و گردشگري اش پشتوانه اساسي آن است.
خداآفرين تا سال 1389 يكي از بخش هاي شهرستان كليبر بود و 28 اسفند آن سال بود كه تشكيل آن اعلام و با حضور استاندار آذربايجان شرقي در خمارلو اولين فرماندارش ـ رضا زاهد نيا ـ معرفي شد. شامل سه بخش؛ « مركزي» به مركزيت شهر « خمارلو» با دهستان هاي كيوان و بسطاملو، « گرمادوز غربي» به مركزيت « لاريجان» شامل دهستان هاي گرمادوز غربي و شرقي و « مينجوان»، به مركزيت « عاشقلو» شامل دهستان هاي مينجوان غربي و شرقي و ديزمار شرقي، مي باشد. اين شهرستان 204 روستا دارد.
براساسنتایج سرشماری عمومی نفوس و مسكن در سال 1390، جمعیت شهرستان خداآفرین34977 نفر و جمعیت مرکز این شهرستان 1659 نفربرآورد شده است. جمعیت شهری این شهرستان 1659 نفر و جمعیت روستایی آن 33318نفر و تعداد خانوار آن 8212 خانوار مي باشد. اين شهرستان 1525 كيلومتر مربع مساحت دارد.
در پي افتتاح سد خداآفرين ( 15 آذرماه سال 87 )، ساكنان روستاهاي مغروق در آب آن، به شهرك نوساخت در جنوب ارس و نزديكي سد و روستاي جانانلو انتقال يافتند. از ابتدا به اين شهرك، شهرك « جانانلو» مي گفتند و اين نام حتي در جاده مهم ـ « كليبر ـ جانانلو» ـ هم نشسته بود اما مردم جمع آمده در آن شهرك، اين نام را نمي پسنديدند تا اين كه سال گذشته 16 بهمن ماه استاندار آذربايجان شرقي در جمع مردم آن منطقه از اين شهرك با عنوان « ارس » نام برد و گفت: « فرآيند قانوني تبديل آن به شهر طي مي شود».
سد عظيم خداآفرين باهدف تولید 200 مگاوات برق ساخته شده است و سدقیزقالاسی کمی پایین تر در نزدیکی خمارلو به صورت سد تنظیمی جهت انتقال آب ارس به دشت مغان برای آبیاری 75000 هکتار زمین کشاورزی در حال ساخت می باشد.
پيش از آبگيري سد و آغاز ساخت سد قيزقالاسي ضرورت كاوش هاي باستان شناسي برجسته شد و محوطه ی پیش از تاریخ در این مسیر با حضور همزمان 5 تیم باستان شناسیمورد کاوش قرار گرفت و منجر به کشف تمدن شهرنشینی 7 هزارساله در حاشیه یارس شد. زمستان آن سال كشف نشانه هايي از تمدن 7200 ساله ي كورا ـ ارس در آن منطقه رويداد مهم باستان شناسي در كشور بود.
پل هاي تاريخي خداآفرين، برج شش ضلعي قارلوجه، عمارت تاريخي آينالو و عمارت وينق از آثار تاريخي مهم اين شهرستان هستند.
خرداد سال 91 رئيس سازمان ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي از « طراحي سايت گردشگري عشايري روستاي «اسکانلو» و «مفروضلو» با هدف معرفي منطقه و اراضي زيباي اين روستاهاي عشايري و جذب گردشگر» خبر داده بود.
بيستم آذرماه سال گذشته طرح خط انتقال گاز آصلان دوز ـ خمارلو با 150 ميليارد ريال هزينه عملياتي شده و گاز طبيعي به مركز شهرستان خداآفرين رسيده است با وجود اين شهر ارس هنوز گاز ندارد.

جمعيت شهري خداآفرين محدود است و بيش از 95 درصد مردم اين شهرستان روستايي هستند و به همين دليل اكثريت ساكنان آن به كشاورزي مشغول اند. در همين راستا استاندار آذربايجان شرقي سال گذشته در جريان سفر به اين شهرستان اعلام كرد « دولت برای اجرای طرح های عمرانی آبی و خاکی با محوریت کشاورزی درمحدوده شهرستان خداآفرین قریب به 10 هزار میلیارد ریال اعتبار پیش بینیکرده که تاکنون حدود 50 درصد آن هزینه شده است».
به عقيده ي استاندار آذربايجان شرقي « با بهره برداری کامل از سد خداآفرین و سدقیزقلعهسی و طرح های جانبی آنها تا دو سه سال آینده امکان آبیاری یکصدهزار هکتار از زمین های کشاورزی منطقه فراهم می شود». همزمان رئيس سازمان جهاد كشاورزي از « واگذاری حدود 1300 هكتار از اراضی پایاب سد خداآفرین» خبر داد. فرماندار خداآفرين هم تصريح كرد « در صورت تحقق واگذاری 30 هزار هکتار از اراضی پایاب سد خداآفرین برای20هزار نفر از مردم منطقه فرصت شغلی ایجاد شده و مشکل بیکاری در اینشهرستان ریشه کن می شود».
صبح روز جمعه بيست و سوم فروردين ماه سفر به خداآفرين را آغاز كرديم.
راه اهر ـ كليبر شلوغ تر شده است. راهي پر پيچ و خم كه عنوان « راه اصلي » هم ندارد. نماينده كليبر و هوراند بارها از دوبانده شدن محور اهر ـ كليبر سخن گفته و حتي 23 تيرماه سال گذشته خبر داد كه « عملیات اجرایی بزرگراه اهر ـ کلیبر بزودی با حضور وزیر راه و شهرسازی آغاز می شود». با وجود اين، هنوز از كلنگ زني و آغاز ساخت چنين بزرگ راهي خبري نيست. اين جاده بخصوص در تعطيلات آخر هفته شلوغ تر مي شود. راه جديد كليبر به سمت ارس نيز كه 29 شهريور 1391به بهره برداري رسيد، ترافيك اين مسير را بالاتر برده است.
از اهر تا كليبر 60 كيلومتر راه است، بين راه روستاي پيغام با قلعه اش آشناست. سدي هم به همين نام در دره فرادست ساخته مي شود و حالا كه مُهر مهرِ ماندگار بر پيشاني اش خورده، به گفته نماينده كليبر و هوراند « تا پايان فعاليت دولت دهم (12 مرداد 92) به بهره برداري مي رسد». چنين كه شود « آب شرب و كشاورزي منطقه را تأمين خواهد كرد». دره پيغام حتي در كتاب درسي جغرافيا نيز جزو دره هاي گردشگري استان معرفي شده اما خبري از تأسيسات گردشگري در آن نيست.
رشد كليبر چنان نيست كه انتظار مي رود اما بناهاي دانشگاه آزاد اسلامي و دو هتل جديد ـ آنزا و پارادايس ـ نشانگر حركت و تكاني قابل توجه است. كليبر اگرچه « حرف اول را در گردشگري استان مي زند»، اما هنوز به معناي واقعي كلمه چهره ي يك شهر گردشگري را به خود نگرفته و اقتصادش چنان كه بايد به اين صنعت پردرآمد وصل نشده است. جاده جديد كليبر ـ جانانلو در شمال شهر كليبر آغاز مي شود و در امتداد دره كليبرچاي به سمت شمال و رود ارس پيش مي رود. جاده اي بحث انگيز به ويژه از نظر تأخير و واكنش هاي سازمان محيط زيست. اين جاده از منطقه حفاظت شده ارسباران مي گذرد و چندي از بهره برداري اش نگذشته بود كه مديركل محيط زيست آذربايجان شرقي از تأثير منفي آن بر حيات وحش منطقه خبر داد. ناگفته پيداست كه بهره مندي از اين جاده بايد با حداكثر ملاحظات زيست محيطي صورت گيرد.
مسير 40 كيلومتري كليبر تا شهر جديد ارس به غايت زيباست، زيباتر و بكرتر از آن چه اجازه داده شود، پاي آدمي به آن باز شود. جاده درست در كنار و امتداد رود پرآب كشيده شده و مناظر پيرامون نيز بر زيبايي مسير افزوده است. حدود 10 كيلومتري مسير، بناي قديمي دوگانه ي سالن مانند كه « كاروانسرا»يش مي خوانند، كنار جاده و رود توجه عابران را جلب مي كند. قلعه آوارسين كه پيش تر راه دسترسي اش از جاده قديمي كليبر ـ اسكانلو مورد استفاده بود، انگار از اين مسير نيز قابل دسترسي است.
هرچه از جاذبه و زيبايي و فضاي باز و آب و... براي گردشگري لازم مي نمايد، در مسير هست، اما اشتباه است كه در شرحش زياده گويي كنيم. در چند نقطه تابلوي « منطقه حفاظت شده ارسباران » به چشم مي خورد كه ذيلش نوشته اند « در صورت مشاهده تخلف شكار / صيد و تخريب محيط هاي طبيعي تماس حاصل فرماييد. تلفن تماس تبريز 04113343513 كليبر 04274222699 ». بين راه چشممان به دو محيط بان نيز خورد كه كنار جاده بودند. لازم است كه مراقبت ها افزايش يابد و در ورودي اين محور، بروشور و كتابچه هاي آموزشي به مسافران و گردشگران داده شود. در انتهاي مسير كه وارد شهر جديد ارس مي شويم، در حال ساخت بنايي براي اخذ ورودي به منطقه آزاد ارس بودند. چه بسا بهتر باشد كه يك ورودي نيز در ابتداي جاده كليبر ـ ارس بزنند و از مسافران و گردشگران براي ورود به منطقه حفاظت شده، ورودي اخذ نمايند و همه را صرف حفاظت و مراقبت از مسير حفاظت شده بكنند.
راه جديد، زياد پيچ و خم دارد و در قسمتي از مسير علائم و تابلوهاي مورد نياز و گاردريل به چشم نمي خورد. حالا كه صحبت مان از منطقه حفاظت شده خارج نشده، يادي كنيم از « رستم عليپور» محيط بان متعهد و شجاع در كليبر كه روز جمعه 13 خردادماه سال 90، دست از تعقيب و دستگيري شكارچي متخلف كه گفته شد يك« قاضي قلابي» بوده، برنداشت و خود به تير شكارچي متخلف و يغماگر زيبايي زخمي شد و كارش به بيمارستان كشيد. شكارچيان به فرمان ايست عليپور اهميتي نداده بودند. او خود گفته بود كه «در مقابل فرمان ایست، شکارچیان ابتدا با تفنگ دولول خود تیر هوایی زده و سپس به سمت من شلیک کردند». بجاست كه قصه او نوشته شود براي كودكان مان و بجاست كه تنديس او در ابتداي مسير كليبر ـ ارس در برابر ديدگان عابران برآيد و بجاست كه 13 خرداد روز محيط زيست ارسباران باشد.
اينجا، « منطقه حفاظت شده ارسباران» است.17 ژانويه سال 1977 برابر با 27 دي ماه 1355 با صدور پيامي از مديركل وقت يونسكو ـ آمادور، مهاتر ام باد ـ جزو ميراث جهاني شناخته شده است. در آن پيام آمده است: « طبق تصميم دفتر بين المللي شوراي هماهنگ كننده برنامه انسان و محيط زيست، منطقه حفاظت شده ارسباران به عنوان شبكه بين المللي محيط زيست انتخاب شده كه بايد از هر نظر تحت حفاظت شده قرار گيرد. نمونه هاي حفاظت شده انواع اكوسيستم در اين قسمت از جهان و طبيعت براي تحقيقات علمي آينده مي تواند در خدمت انسان قرار گيرد. اين تحقيقات مي تواند تأثير انسان را بر محيط زيست خود مورد ارزيابي قرار دهد».

بگذاريد جاده كليبر ـ ارس را با يك تمنا به مقصد برسانيم و آن اين كه « اي مسافران ارس! اي عابران اين راه، از سرعت زياد بپرهيزيد، از شكستن شاخه ها پرهيز كنيد، هرگز زباله در آن كانال زيبايي نريزيد، حدالامكان بوق نزنيد و به رود و به درخت و حيات وحش احترام بگذاريد و به محيط بانان خسته نباشيد بگوييد».
به ورودي شهر جديد ارس رسيده ايم، قبلش روستاي « حيدركانلو» را كه چشم بر ارس دارد، پشت سر گذاشته ايم. جمعي قابل توجه از جوانان كه بسياري لباس بسيج بر تن دارند، مشغول جمع آوري زباله هاي اطراف جاده هستند. اين كار از ارس تا خمارلو هم انجام مي گرفت. خبرش را قبلاً خوانده بوديم كه قرار است خداآفرين ميزبان دو شهيد گمنام باشد و آن ها مسير را براي همين پاك مي ساختند.
اينجا شهر جديد « ارس» است كه پيشتر « شهرك جانانلو» مي گفتند. شهري متشكل از واحدهاي مسكوني واگذار شده ي اغلب همشكل به اهالي روستاهايي كه عمرشان با تولد سد خداآفرين به پايان رسيد. شهري است كوچك و نوساخت كه در مقابل غربي اش روستاي جانانلو را دارد. رود كليبرچاي اينجاست كه به ارس و به عبارتي اكنون به درياچه خداآفرين در زمين زنده ياد « مفروضلو» مي ريزد. اينجا را حالا مي شود دلتاي مفروضلو ناميد. سدي عظيم كه قرار است برق هم توليد كند و كانال هاي پرآب روان دارد حتي تا مغان. اينجا را مي شود يكي از بهترين مكان هاي گردشگري در شمال غرب ايران دانست. كوه و جنگل و دريا همراه هم اند و يك دنيا تاريخ اينجا نشانه هايي دارد. با دو كشور ـ جمهوري آذربايجان و جمهوري ارمنستان ـ همسايه است و جاده مرزي از آن مي گذرد و ارس، اين رود پرآب افسانه اي كه ردپاي بسيار در تاريخ هم دارد، از كناره هاي آن مي گذرد. جزو منطقه آزاد هم كه شده است و بحث عبور قطار هم كه هست. درياچه سد خداآفرين براي خودش توان عظيم محيطي است و قابليت گردشگري منطقه را كامل ساخته است. از شهر ارس خارج شده و به سمت شرق در راه سد و در جاده مرزي خمارلو هستيم. كناره جنوبي سد محوطه اي را براي ايجاد كمپ در نظر گرفته اند و همين نوروز برنامه ي شاد نوروزي هم آن جا برگزار شد. مشرف به درياچه است و پشتش به كوه وصل است. چه كارها كه نمي شود با اين دريا كرد. در ادامه راه، تونل ساخته شده رو به راه است و خودروها از آن مي گذرند. پس از تونل چشممان به جمال پل هاي خداآفرين روشن مي شود كه درست در پايين ديوار سد هستند. اين دو پل براي خود تاريخي دارند و آن زمان ديدارشان بسي موجب افسوس شد. افسوس از اين نظر كه اين پل ها در حال ويراني اند و قدمي براي حفاظت شان برنداشته اند. پل كوچك درست زير ديوار است و بخش اعظمش خراب شده و پل بزرگ كمي پايين تر روزگار خوبي ندارد. آن سوي پل روستاي « قوملوق » متعلق به خاك جمهوري آذربايجان است. خراب است و نشانه اي از ويراني هاي جنگ قره باغ. نزديكي پل تابلويي زده اند كه مي گويد همانا اين پل خداآفرين است، بي هيچ شرح و توضيحي. تابلوي ديگر مي گويد « عكسبرداري ممنوع ». تابلويي هم كه بگويد پس گردشگر بيچاره چگونه با اين اثر مهم تاريخي و گردشگري عكس يادگاري بگيرد، وجود ندارد. در يادمان است كه در سال 87 پل هاي خداآفرين تيتر اول گويا بود و مي گفت« پل هاي خداآفرين در حال نابودي اند». پل بزرگ حدود 160 متر و پل کوچک حدود 120 متر طول دارند و به ترتیب دارای 15 و 10 طاق هستند. پل بزرگ به شماره ی 1858 ( به دوره ی قرون اولیه اسلامی ) و پل کوچک بهشماره ی 1859 ( به دوره ی صفویه ) در پنجم اسفند سال 1376 در فهرست آثارملی ثبت شده اند.
اگر جوانان خداآفرين مشتاق شدند كه تصويري از مفاخرشان را مثلاً در نوروز بالا ببرند، مثل كاري كه دو سال است در اهر انجام مي شود، حتماً كه چشممان به « ستار گل محمدي» و « چنگيز مهدي پور» خواهد خورد. شهر ارس كنار درياچه سد است، كنار روستاهاي شؤجيلي و مفروضلو كه پاي در آب دارند. اولي نام « ستار» را و دومي نام « پريزاد» را براي شنونده زنده مي سازد. ستار اكنون تنها بازمانده از نسل شاعران بزرگ قره داغي است و پريزاد ـ قره قوچاق ـ يادآور مبارزات عهد مشروطه است و قهرماني و دلاوري هاي او در مقابله با روس و استبداد محمدعلي شاه برگ هايي از تاريخ قره داغ را به خود اختصاص داده است. موجب خوشحالي است كه عيسي غريبي، در سال 1375صفحاتي از حيات افتخارآميز پريزاد را در 412 صفحه به رماني خواندني درآورده است. شايد خيلي ها او را با هتلي كه در ورودي كليبر ساخته است، بشناسند. آقاي غريبي كارآفرين نمونه كشور است و كتابي از زندگي اش نيز منتشر شده است. او را « پدر صنايع پلاستيكي، بهداشتي ساختمان » مي دانند. غريبي بنيانگذار شركت « سني پلاستيك » است. ويراستار رمانش ـ احمدعلي ساعت نيا ـ برايش چنين مي نويسد:« كساني مثل نويسنده ( غريبي) بدون آنكه بخواهند تلاشي براي چسباندن خود به تهران داشته باشند، با حفظ اصالت خود سعي بر آن دارند تا از محل منافع حرفه اي شان در راه شناساندن فرهنگ منطقه اي و زادگاه خود دست به سرمايه گذاري هايي بي بازگشت بزنند و اين جلوه اي زيبنده از يك حركت فرهنگي سالم است». غريبي كتاب شعري با عنوان « آناميزسان قره داغ » هم منتشر كرده است.

خداآفرين كه حقيقتاً خطه ساز و سخن است و كاش حدااقل اينجا چشم بر اين معادن روزميني نبندند و دست بر دل زمين نبرند. اينجا جشن ها فقط در اختيار عاشيق ها نيست، شاعران هم هستند. اينجا بر خلاف ديگر محال قره داغ و حتي آذربايجان، شعر از زندگي مردم بدرود نگفته است.
ديداري با استاد ستار نيز مهيا شد و ساعتي به گفتگو نشستيم و بهتر از همه ي حرف و حديث ها، سه قطعه شعري بود كه او برايمان خواند. ستار هنوز هم اشتياقي براي انتشار كتابي از اشعارش ندارد هرچند بسياري از اشعارش به صورت صوتي در اختيار علاقه مندان است. اشعاري از او كه در مطبوعات درج مي شود، اغلب پياده شده از فايل هاي صوتي اوست كه خالي از ايرادات تايپي نيز نيستند.
كسي كه رمان « پريزاد » را خوانده باشد، وجب به وجب خداآفرين را صفحات اين رمان خواهد يافت، انگار كه به يك قرن قبل بازگشته و تماشاگر آن همه رويدادهاي تلخ و شيرين است. اواخر دوره قاجار است و مظفرالدين شاه بر « تخت» و انقلاب مشروطه در جريان است. دقيق تر كه گفته باشيم بهار سال 1284 است. يك سال بعد در 14 مرداد 1285 انقلاب مشروطه ايران پيروز شد و مظفرالدين شاه فرمان مشروطيت را امضا كرد. اكنون ارديبهشت 1284 شمسي است و محمدعلي ميرزا فرزند و وليعهد شاه در تبريز. عليمرادخان حاكم و مالك روستاي مفروضلو در كنار ارس است، صاحب فرزند پسر شده و جشني برپا كرده است. از نيرالسلطان حاكم قراجه داغ گرفته تا اميرارشد رئيس ايل حاج عليلو و شجاع الممالك كليبري خان كليبر و بيوك خان بزرگ ايل چلبيانلو و هاشم خان بزرگ ايل محمدخانلو و ديگران دعوت شده اند. هنرمايي خواهر عليمرادخان ـ پريزاد ـ در مسابقه اسب دواني آغاز ماجراست... خيلي ها به او و اسبش ـ جونگ آت ـ طمع كرده اند از جمله محمدعلي ميرزاي وليعهد. تلگرافي از دارلسلطنه تبريز و وليعهد به هاشم خان رسيده و خواسته چهارصد جنگ آزموده به تهران روانه كند. عليمرادخان داوطلب مي شود و مردان روستايش نيز....حالا پريزاد مانده و جونگ آت و روستايي كه مردانش به جنگ رفته اند. پريزاد در دو جبهه مي جنگد، تجاوزات روس ها و نيروهاي وابسته به استبداد در داخل...
پيش از ورود به جاده كليبر ـ ارس، بازخواني رمان « پريزاد» ما را مدام و گاه به گاه به تاريخ مي برد. بين راه چشمت به محلي است كه نامش گويا،« صنم اؤلن » است. فوج قره داغ به پايتخت رفته و پريزاد مانده و دسيسه هاي وليعهد در تبريز و حاكم قره داغ. در رمان خوانده ايم كه صنم حتي آبروي محمدخانلوها را هم نكرده، دخترش شاه بيگم را برداشته و به تبريز مي برد تا تقديم وليعهد كند و او از پريزاد دست بردارد. به هاشم خان ـ ايل بيگي محمدخانلو خبر مي دهند و او به صنم در دره جانانلو ـ كليبر مي رسد. درخواست و التماس نتيجه نمي دهد...« همراهان هاشم خان سرجا خشكشان زده بود. هيچ كس حرف نمي زد. ناگهان با شليك تير اول صنم خانم از اسب به پايين افتاد و در خون خود غلتيد...». نويسنده رمان در پانوشتي بر همين صحنه آورده است: « در راه مالرو كليبر به جانانلو و در مسير رودخانه كليبر، نزديكي حسين خان باغي، محل حادثه هنوز هم به صنم ئولن ( جايي كه صنم مرده) معروف است».
راه در جريان است و در مسير، قله ها و صخره هاي متعدد و گاه به گاه آدمي احساس مي كند كه پريزاد ـ قره قوچاق ـ با لباس سياه بر تن و « ياشماق » بر صورت، سوار « جونگ آت » در يال كوه ايستاده است. بي ربط و با ربط اينجا و با اين تصوير خيالي آدم به ياد « زورو» مي افتد و اين كه ديگران چه ها كرده اند با شخصيت هاي واقعي و غيرواقعي تاريخي شان و بچه هاي ما ناآشنا با قهرمان هاي واقعي شان، چشم بر جعبه جادويي دوخته و در جامه ي « زورو» اين ور و آن ور مي تازند و مي خواهند براي مردم خويش قهرمان باشند.
اين راه و اين رود در كنار ارس به روستاي مفروضلو مي رسد كه چون برادرش « شؤجيلي» از نفوس تخليه شده تا جاي بر درياچه ارس تنگ نباشد. آن شهر جديد اسمش « ارس» است و در مغربش روستاي جانانلو برقرار اما مي شود شمال هر دو را به سمت ارس، حالا دلتاي مفروضلو نام نهاد.
نوار مرزي ارس، چه با شكوه است اما آن سوي ارس غريب مي نمايد. آه اي قره باغ! اي خواهر دردآلود قره داغ! اينجا چه سنگين است زخم هاي تاريخ بر تن جغرافيا! جونگ آت چهار نعل مي تازد خوب مي داند كه پريزاد عجله دارد. روس ها به اين ور آب آمده و مزاحم ناموس اين خاك شده اند.«...در نزديكي روستا چشمش به چندين نفر كه در حال تكاپو بودند افتاد. وقتي نزديك تر شد متوجه فاجعه گشت؛ چند تن از روس ها عده اي از زن هاي روستا را تعقيب مي كردند و چند نفر ديگر از آن ها تعدادي از زن ها را دست بسته به اين طرف و آن طرف مي كشيدند و در آن ميان شيرزني با يك روس گردن كلفت دست و پنجه نرم مي كرد... پريزاد مثل اجل معلق سر رسيده بود، بي درنگ دشنه اش را در گردن روس درگير با آن زن دلير روستايي فرو برد...». اينجا نمي توان پاي در جغرافيا داشت و در تاريخ غوطه ور نشد.
در واقع كليبرچاي درست در كناره ي مفروضلو به ارس مي پيوندد و اين روستا و روستاهاي اطراف و كوه ها و دره ها شاهد صحنه هاي سخت در آن روزگار بوده اند. نوار مرزي قراجه داغ در كناره هاي جنوبي ارس كتابي از تاريخ است. عهد فتحعلي شاه قاجار و جنگ هاي ايران و روس، تجاوزات مداوم روس ها پس از آن به ويژه در جنگ هاي جهاني اول و دوم كه يورش ارتش روس به ايران از آن محال آغاز شد. سوم شهريور سال 1320 كه تجاوز زميني ارتش سرخ شوروي به ايران، از مغان و قراجه داغ در آذربايجان شروع شد. حماسه سه شهيد خفته در كنار پل آهني جلفا صحنه اي ماندگار از دفاع است. همان ها كه شد كفن جامه ي سربازي شان و فرياد آخرين نگاه شان اين كه « پاینده و جاوید بماند وطن ما». و چه خوب توصيه كرد رئيس سازمان منطقه آزاد ارس اخيراً كه قصه ي اين سه شهيد بايد جهاني شود. همزمان كه هواپيماهاي شوروي اهر را بمباران كردند و 90 تن را كشتند، عبور زميني شان به ايران از خداآفرين با سدي از مقاومت و دفاع مواجه شد و آورده اند؛ در پاسگاه مفروضلو « ارشد حیدری کلیبری » سخت مقاومت کرده و با شش گلوله به شهادت می رسد.
نام پريزاد و بسياري ديگر انگار به تاريخ پيوسته و اكنون آيا نام هايي چون نام « مفروضلو» نيز براي هميشه تابلويي در آن محال نخواهند داشت. تلاش ها نتيجه نمي دهند و اميدواري كمرنگ مي شود اما باز نبايد نااميد بود. امسال برگزاري مسابقه اسبدواني قره قيه را سازمان منطقه آزاد ارس عهده دار شده است و اين سازمان در سال هاي اخير نشان داده كه بر فرهنگ و تاريخ منطقه نيز عنايت دارد. نمونه اش ساخت آرامگاه بر مزار حكيم ابوالقاسم نباتي شاعر و عارف بزرگي قره داغي در قرن سيزدهم. بسيار نوشتيم كه نام مسابقه اسب دواني قره قيه را « جام پريزاد» بگذاريم، يعني بگذارند كه نگذاشتند. حتي قهرماني پيوسته ي بانويي از عشاير قره داغ به نام « مه لقا خاني » با آن سواركاري تماشايي اش ذهن مان را بسيار به هنرنمايي پريزاد در سواركاري معطوف ساخت اما انگار كه ما دچار توهمات شده بوديم. في الحال اگر اين سازمان منتظر سازمان ميراث فرهنگي نماند و هرچه زودتر به مرمت پل هاي غريب خداآفرين همت گمارد، جاي دوري نمي رود.
اين گزارش در شماره 195 ( 11 ارديبهشت ماه 1392) دو هفته نامه گويا منتشر شده است.
استعفاي ارسلان كاظم پور از مديريت نفلين سينيت سراب
ارسلان كاظم پور مجری طرح نفلین سینیت سراب علت استعفای خود را عدم همکاری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) اعلام کرد و گفت: نمی خواهم ناهماهنگی هایی که در این سازمان وجود دارد به نام من تمام شود.
وي در گفتگو با مهربا اشاره به پیشرفت شش درصدی این طرح پس از 18 سال گفت: پروژه نیازمند شتاب و حرکت جهشی است ولی متاسفانه برخیها روحیه این حرکت و شتاب را نداشته و به گذران وقت و رسیدن موعد بازنشستگی خود توجه دارند.
داود رفیقی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سراب با تایید خبر این استعفا از انتخاب رحیم ملکی به عنوان سرپرست مجری طرح نفلین سینیت خبر داد.
برگرفته از وبلاگ قاراداغ نیوز-۰۵/۰۳/۹۲