تبریز - ایرنا - شهرستان مرزی خداآفرین با جلوه هایی از مناظر زیبای طبیعی و تاریخی، مقصدی مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی در شمالغرب کشور می باشد که در مسیر توسعه ی زیرساخت های گردشگری قرار گرفته و نیازمند سرمایه گذاری روزافزون از سوی بخش خصوصی است.
مناظر بکر طبیعی و تاریخی این شهرستان فرصتی مغتنم برای رقابت سرمایه گذاران بخش خصوصی جهت ایجاد زیرساخت های گردشگری از جمله هتل، رستوران، مراکز تفریحی و رفاهی است.
این شهرستان تاریخی، جنگل های آینالو را که توسط یونسکو به ثبت رسیده است، به مناظر کم نظیر طبیعی در حاشیه رود خروشان ارس پیوند می دهد.
کوه های سرسبز و سر به فلک کشیده و جنگل های مملو از درختان در هم تنیده این سرزمین زیبا، نظر هر گردشگر علاقه مند به طبیعت گردی را جلب می کند.
آهو، مارال، قوچ، میش، بز، پلنگ و خرس قهوه ای در این سرزمین زیبایی ها می تازند و سیاه خروس، کبک و عقاب طلایی، اردک، حواصیل، اگرت و بوتیمار، قرقاول طرلان و بالابان در پستی و بلندی زمین سبزش می خرامند.
در این میان، آنچه که ضرورت تلاش برای توسعه گردشگری در خداآفرین را مضاعف می کند، اتصال این شهرستان به منطقه آزاد ارس است که سرمایه گذاری در این منطقه را از منظر سوددهی توجیه می کند.
در واقع خداآفرین بخشی از منطقه آزاد ارس در سواحل جنوبی رودخانه خروشان ارس است که گام های نخست را برای پویایی در زمینه های توسعه در حوزه های مختلف با اولویت گردشگری برداشته است.
به گفته رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان های کلیبر و خداآفرین، پیوند طبیعت زیبای خداآفرین با آثار و ابنیه های تاریخی این شهرستان، ظرفیت مناسبی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی است اما توسعه زیرساخت های گردشگری آن نیازمند توجه بیشتر است.
کیومرث کریمی می گوید: استقرار دائمی انسان از هفت هزار سال قبل در حفاری های باستان شناسی بخش هایی از شهرستان خداآفرین مشخص شده و روند این استقرار علاوه بر دوره کالکولیتیک در دوره مفرغ، عصر آهن، دوره تاریخی و اسلامی ادامه داشته است.
وی اضافه می کند: پل بزرگ خداآفرین، پل کوچک یا پل شکسته، عمارت وینق، عمارت آینالو، قلعه قاطر، قلعه اویری، قلعه گوور (وینه قالاسی)، قلعه کوانیق، قلعه مردانقم( دره قالاسی) و برج قارلوجه بخشی از ابنیه های تاریخی شهرستان خداآفرین به شمار می روند که کمتر مورد شناسایی و بازدید گردشگران قرار گرفته اند.
کریمی افزود: از دیگر ابنیه های تاریخی این سرزمین زیبا می توان به غار باستانی وایگان، قلعه تاتار، تپه باستانی خمارلو، تپه باستانی دور مشکانلو، کتیبه سنگی قیزیل یول، امامزاده اوجاق کندی، قلعه آوارسین، قلعه دارآغزی و پل تاریخی تیروان اشاره کرد.
قایم مقام مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس در منطقه خداآفرین نیز می گوید: خداآفرین به عنوان محدوده منفصل 3 این سازمان با کاربری گردشگری، روند رو به رشد خود را در سال جاری آغاز کرده است.
جعفر ملکی ضمن دعوت از سرمایه گذاران داخلی و خارجی بخش گردشگری برای بهره مندی از فرصت استثنایی سرمایه گذاری در خداآفرین می گوید: سواحل دریاچه سد خداآفرین که در مسیر تردد گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد، فرصتی کم نظیر برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری محسوب می شود.
به گفته وی زیرساخت های گردشگری خداآفرین از جمله هتل، رستوران و مراکز تفریحی و توریستی خداآفرین نیازمند توسعه روزافزون بوده و با توجه به ظرفیت های کم نظیر این منطقه در بخش گردشگری، پیش بینی می شود در کمترین زمان ممکن این زیرساخت ها توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی ایجاد گردد.
وی اضافه می کند: مجتمع تفریحی و اقامتی خداآفرین به غیر از مراکز اسکان آموزش و پرورش، تنها محل اقامت گردشگران در این شهرستان به شمار می رود اما به زودی شاهد حضور سرمایه گذاران و احداث هتل در این شهرستان مرزی پرد تردد خواهیم بود.
فرماندار خداآفرین نیز با اعلام حمایت از سرمایه گذاران بخش گردشگری در این شهرستان، معتقد است که روند رو به رشد این شهرستان در بخش گردشگری قابل مشاهده می باشد.
امین امینیان می گوید: سواحل زیبای رود ارس و دریاچه 30 کیلومتری سد خداآفرین از مناسب ترین اراضی کشور برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری به ویژه ایجاد مراکز تفریحی و اقامتی است.
خدا آفرین با 35 هزار نفر جمعیت در شمال شرقی استان آذربایجان شرقی به فاصله 220 کیلومتری تبریز و در بین رشته کوه های جنگلی قره داغ و رشته کوه های قفقاز واقع بوده و منطقه ای ناشناخته در صنعت گردشگری است.
به نظر می رسد معرفی بیش از پیش ظرفیت های گردشگری خداآفرین، رقابت سرمایه گذاران بخش خصوصی برای سبقت گیری در ایجاد مراکز تفریحی و اقامتی را در این شهرستان به دنبال خواهد داشت.
این منطقه از شمال به جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از غرب به شهرستان جلفا و منطقه آزاد ارس، از شرق به استان اردبیل و از جنوب به ورزقان و کلیبر محدود می باشد.