حمایت از معلولان را به معنای ساده میتوان در گسترش امکاناتی دید که فرد معلول را برای زندگی همسان با دیگران توانمند میکند با توجه به محدودیتهایی که افراد معلول در گروههای متفاوت با آن روبهرو هستند.
به گزارش اهرنما به نقل از خبرگزاری فارساز اهر، آیینه تمام نمای حقوق افراد یک جامعه توسعه یافته در زمینههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و علمی و پژوهشی را ابتدا باید در زندگی روزمره و عمومی آنها جستجو و کاوش کرد.
با وجود اینکه دولتهای مختلف در دوران مسئولیتشان اعتبارات کلان و درخور توجهی را در ابعاد مختلف در کشور هزینه کردهاند اما سهم معلولان در استفاده از این امکانات بسیار ناچیز بوده و این امر دغدغههای معلولان را برای فعالیتهای روزمره زندگی بیشتر کرده است که از جمله این دغدغهها میتوان به مشکل اشتغال، مسکن، حضور در فعالیتهای اجتماعی، فراهم نبودن زیرساختهای عمومی و اداری برای عادیسازی فعالیتهای روزمره معلولان، ناکافی بودن مستمریهای پرداختی، عدم حمایت اساسی نهادهای حمایتی، وضعیت تحصیلی معلولان، عدم رعایت سهمیه سه درصد جذب معلولان در استخدام و دهها مورد مسائل و مشکلات را از دیگر دغدغههای معلولان برشمرد.
*با جذب کارگر معلول 23 درصد حق بیمه توسط بهزیستی پرداخت میشود
رئیس اداره بهزیستی اهر در خصوص ارائه خدمات به معلولان گفت: کارفرمایانی که تمایل به جذب کارگر معلول داشته باشند سهمیه حق بیمه 23 درصد کارفرمایان توسط اداره بهزیستی پرداخت میشود.
حسین پاشازاده، اشتغال را یکی از دغدغههای مهم معلولان ذکر کرد و افزود: تلاش شده با اعطای تسهیلات کم بهره از محل اعتبارات مشاغل خانگی و کارگاههای زودبازده و خود اشتغالی برای معلولانی که توان کار کردن دارند قسمتی از دغدغه اشتغال این عزیزان را برطرف کرد.
وی گفت: هر یک از افراد تحت پوشش معلول این اداره که دارای پرونده هستند اگر بیمه تأمین اجتماعی نداشته باشند در صورت احراز شرایط لازم بیمه تأمین اجتماعی آنها از محل هدفمندی یارانه پرداخت میشود.
*هزینه تحصیل معلولان و زنان سرپرست 100 درصد پرداخت میشود
این مقام مسئول، به ادامه تحصیل معلولان نیز اشاره کرد و افزود: برای ادامه تحصیل دانشگاهی تا مقطع دکتری هزینه تحصیل خود معلول و زنان سرپرست خانوار تحت پوشش تا سقف صددرصد پرداخت میشود که این امر نشان از اهتمام جدی سازمان بهزیستی و دولت برای ارتقاء تحصیلی معلولان است.
*3600 معلول در شهرستان اهر
رئیس اداره بهزیستی اهر افزود: هم اکنون بیش از 3 هزار و 600 نفر معلول در سطح شهرستان اهر تحت پوشش این اداره پرونده معلولیت داشته و از خدمات مختلف بهرهمند هستند که علاوه بر مستمری، سبد غذایی برای تأمین امنیت موادغذایی با ارائه کارتهای یارانه به فروشگاههای طرف قرارداد بهزیستی بسته غذایی در یافت کردهاند.
پاشازاده گفت: امسال به هر یک از معلولان بهزیستی در مناطق روستایی که در زلزله ارسباران واحدهای مسکونی شان آسیب دیده بود علاوه بر بازسازی اماکن آنها مبلغ 10 میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت شده است.
*مناسبسازی محیط شهری و معابر عمومی برای معلولان ضروری است
فرماندار اهر مناسب سازی محیط شهری و معابر عمومی را برای رفت و آمد معلولان و حضور آزادانه آنها بسیار ضروری عنوان کرد.
رضا صدیقی گفت: برای مناسبسازی ادارات و نهادها با پیگیریها و تأکیدات انجام شده اکثر ادارات جدیدالاحداث مجهز معابر و مکانهای تعبیه شده ویژهای برای معلولان و جانبازان هستند.
وی گفت: باید ادارات، نهادهای خدماتی، بانکها و مجتمعهای اداری، تجاری و خدماتی مجهز به امکانات، تجهیزات و مکانها و مسیرهای ورودی و خروجی معلولان باشد و در این خصوص با نظارت و بازرسیهایی که انجام میشود با متخلفان برخورد لازم صورت میگیرد.
*ادارات سهمیه 3 درصد معلولان را رعایت کنند
این مقام مسئول گفت: معلولیت، محدودیت نیست و اراده و پشتکاری که در افراد معلول جامعه وجود دارد نه تنها کمتر از افراد عادی نیست بلکه در بعضی مواقع نیز از افراد عادی جامعه بیشتر است و ما نیز تلاش میکنیم با برنامههای حمایتی بتوانیم در حد وسیع و توان دغدغه فکری آنها را برطرف کنیم.
رئیس کارگروه اشتغال و سرمایهگذاری شهرستان اهر گفت: در بحث اشتغال و استخدام معلولان به تمام ادارات به صورت کتبی و هم در شورای اداری اعلام شده که در جذب نیرو به ادارات سهمیه 3 درصد معلولان حتماً رعایت شود و مشاغلی که معلولان توان کاری آنها را دارند حتماً مورد توجه جدی قرار گیرد.
*اولویتبندی مشکلات جامعه معلولان
رئیس شورای شهر اهر نیز با اشاره به ضرورت رسیدگی به مسائل و مشکلات و نیازهای معلولان شهرستان گفت: مشکلات جامعه معلول در حوزههای مختلف اولویتبندی شود.
حسنعلی قهرمانی گفت: شورای شهر اهر آمادگی دارد برای کمک به رفاه عمومی و خدمات لازم به معلولان پیشنهادات و نظرات و خواستههای آنها را مورد توجه قرار داده و اگر نیاز به مصوبه شورای شهر در این خصوص باشد آمادگی دارد اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد.
وی در خصوص درخواست معلولان برای مناسبسازی شهر و تمهیدات لازم برای رفت و آمد معلولان گفت: ضمن هماهنگی لازم با شهرداری اقدامات اساسی برای عمران آبادانی شهر از اول سالجاری آغاز شده و در این زمینه تلاش خواهد شد که شورای شهر و شهرداری خواستههای جامعه معلولان را در معابر عمومی و تسهیل درآمد و شد معلولان مورد توجه جدی قرار دهد.
* ضرورت مناسبسازی رفت و آمد معلولان در معابر عمومی
شهردار اهر نیز در خصوص خدمات ارائه شده برای مناسبسازی رفت و آمد معلولان در معابر عمومی و مجتمعهای اداری، خدماتی و تجاری گفت: شهرداری اهر همت خود را معطوف داشته تا نسبت به مناسبسازی معابر عمومی و پیادهروها و مکانهایی که به نحوی مورد استفاده معلولان قرار میگیرد در برنامههای اولویتدار خود قرار دهد.
مصطفی شکری گفت: در سالجاری مناسب سازی اکثر پیادهروها و جداول خیابانهای اصلی و معابر عمومی آغاز شده و برنامه داریم تا با اتمام هر یک از معابر پلهای معلولان بر روی جداول مکانهای شلوغ و پرتردد ایجاد کنیم تا زمینه برای عبور و مرور فراهم شود.
وی، افزود: با تمهیدات انجام شده همه ادارات و نهادها، مجتمعهای اداری و تجاری، مراکز بهداشتی و درمانی موظف هستند در نقشههای احداثی خود رمپ معلول را رعایت کرده و هر اداره و نهاد و مجتمعی که این تسهیلات را برای معلولین فراهم نکنند پایان کار صادر نخواهد شد.
این مقام مسئول، گفت: برای مکانهای مختلف، معابر عمومی و خیابانهای اصلی شهر برای توقف و پارک معلولین تابلوهای ویژهای نصب شده که معلولان بتوانند در این مکانها خودروهایشان را پارک نمایند.
*ایجاد بازارچههای خود اشتغالی برای معلولان ضروری است
مسئول جامعه معلولان شهرستان اهر ایجاد بازارچههای خود اشتغالی را برای عرضه محصولات و تولیدات اعضای جامعه معلولان شهرستان اهر ضروری برشمرد و از شهرداری و شورای شهر اهر خواست برای تحقق این خواسته به حق معلولان شهرستان اهر قدمهای اساسی بردارند.
سهیلا برزگر گفت: با وجود اینکه معلولان دارای استعدادهای ویژه هنری و مهارتی هستند اما مکانی مناسب برای عرضه محصولات تولیدی خود ندارند.
*متأسفانه معلولان در دریافت وام از بانکها با مشکل ضمانت بانکی روبهرو هستند
وی از دیگر مشکلات معلولان علاقمند برای کار را مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش برای خرید مواد اولیه تولیدات آنها در حوزه صنایع دستی عنوان کرد و افزود: متأسفانه معلولان در دریافت وام از بانکها با مشکل ضمانت بانکی روبهرو هستند و این امر سبب شده تا نتوانند از تسهیلات بانکی بهرهمند شوند.
این مدیر معلول از مسئولان ذیربط خواست در این خصوص با کمک بلاعوض زمینه را برای کار و فعالیت معلولان فراهم کنند.
کم لطفی شورای شهر و شهرداری اهر به معلولان
وی با انتقاد از کم لطفی شورای شهر و شهرداری گفت: با وجود پیگیریها و نامهنگاریهای متعدد جامعه معلولان زمین و دفتری مناسب برای ارائه خدمات به معلولان را ندارد و با وجود قولهای متعدد از سوی شورای شهر و شهرداری اهر تاکنون موفق به دریافت زمین برای ساخت محلی مناسب برای مراجعات معلولان نشدهایم.
برزگر، از خیران خواست با توجه به نیازهای اساسی معلولان منطقه این دفتر را برای حل مسائل و مشکلات معلولان نیازمند کمک کنند.
براساس این گزارش، دستگاههای خودپرداز، پلههای داخل ساختمانهای عمومی و شخصی و دستشوییها به گونهای طراحی نشدهاند که همه معلولان بتوانند از آنها استفاده کنند البته مشکلات در این زمینه، محدود به این موارد نیست و با نگاهی به گوشه و کنار شهرستان اهر شاهد مناسبسازی نشدن بسیاری از فضاها برای تردد معلولان هستیم.
شعار دادن و تکالیف را به گردن دیگران انداختن در این زمینه، فایدهای ندارد و هر دستگاهی باید به ضرورتهای لازم برای تحقق مناسبسازی توجه کند و به سهم خود در این خصوص بکوشد.
مناسب سازی در این زمینه نباید محدود به خیابانها و معابر باشد و باید همه ساختمانها از جمله ساختمانهای عمومی مثل ادارات و ساختمانهای مسکونی و شخصی بر اساس توجه به ضرورت مناسب سازی برای تردد و استفاده معلولان احداث شوند.
************************
گزارش از: حسن بالاگر
عکس از : مصطفی قربان موحد